True
Kinderen.TV - TV kijken via internet, de beste Kinder tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Close Up - Alle afleveringen
Close Up
Close Up: De Australische architect Richard Leplastrier wordt wereldwijd geroemd om de kleine houten

De Australische architect Richard Leplastrier wordt wereldwijd geroemd om de kleine, houten woonhuizen die hij ontwerpt. Hij ontwikkelde zijn voorkeur voor een pure en eenvoudige architectuur tijdens een lang verblijf als student in Japan. Dat de architect volgens zijn ontwerpprincipes leeft, bewijst de bijzonder originele, aan het water gelegen, houten 'kampeer-villa' waarin hij woont.



Close Up
Close Up: In een portret van regisseur William Karel reflecteert Isabelle Huppert zélf in voice-over

Isabelle Huppert is zonder twijfel de beroemdste actrice van Frankrijk van de afgelopen veertig jaar. In dit portret reflecteert Isabelle Huppert zélf in voice-over op haar films en haar vak. Huppert lijkt een voorkeur te hebben voor het spelen van geremde, neurotische, dramatische en zelfs gevaarlijke karakters. Voor Huppert is iedere personage dat zij vertolkt een middel om zichzelf beter te leren kennen.



Close Up
Close Up: Eind jaren '60 brak Richard Estes met de destijds dominante beweging van het abstract expr

De verstilde New Yorkse straatgezichten van kunstenaar Richard Estes tonen een hyperrealistische werkelijkheid, met licht dat kristalhelder weerspiegelt in het glas van winkeletalages, cafés en kantoorgebouwen. Eind jaren 60 brak Richard Estes met de destijds dominante beweging van het abstract expressionisme in de schilderkunst en speelde hij een sleutelrol bij de herwaardering voor realistische kunst.



Close Up
Close Up: Afl. 72

De Franse regisseur Agnès Varda geldt als een baanbrekende filmmaker en als een pionier van de naoorlogse Franse nouvelle vague. Ze richtte haar eigen Parijse filmproductiehuis op en maakte met films als Cléo de 5 à 7 en documentaires als Les Glaneurs et la Glaneuse en Visages Villages, originele en vernieuwende films met een scherpe en geestige blik op de tijdgeest. Hoewel ze zichzelf vaak portretteerde en in haar eigen films speelde, biedt deze documentaire een nieuwe kijk op Varda dankzij interviews en nooit eerder vertoond archiefmateriaal.



Close Up
Close Up: Afl. 71

In 1991 ging de film Thelma & Louise in première en veroorzaakte een revolutie in de manier waarop vrouwen geportretteerd werden in speelfilms. Ridley Scott's film vertelt het verhaal van twee vriendinnen die een weekenduitstapje maken aan de westkust van de Verenigde Staten. Na een heftige confrontatie met een levensgevaarlijke man ontwikkelt het uitje zich tot een dramatisch avontuur, waarvan geen terugkeer mogelijk is. De documentaire over deze legendarische film volgt de voetsporen van Thelma en Louise om te ontrafelen waarom hun verhaal nog altijd weet te boeien.



Close Up
Close Up: Andrée Putman geldt als de eerste Franse interieurarchitect die internationale faam bereik

Andrée Putman geldt als de eerste Franse interieurarchitect die internationale faam bereikte in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Haar sobere, overzichtelijke en monochrome ruimtes hebben een onuitwisbaar stempel gedrukt op de wereld van de interieurarchitectuur. Vandaag de dag inspireert ze nog steeds een hele generatie ontwerpers.



Close Up
Close Up: Afl. 69

Greta Gerwig is de regisseur van Barbie, dé blockbuster van 2023, met Margot Robbie in de hoofdrol. Daarmee behoort Gerwig tot de top van de slechts 12% vrouwelijke filmregisseurs in Hollywood. Greta (1982) groeide op in Californië en studeerde Engels en theaterwetenschappen in New York City. Haar films gaan over de levens van vrouwen. Niet alleen over hun gevoelens en relaties, maar minstens zozeer over hun geestelijk leven en ambities. In deze documentaire reflecteren filmcritici op Gerwigs carrière als regisseur en actrice en er zijn clips uit haar films Frances Ha, Lady Bird en Little Women te zien.



Close Up
Close Up: Regisseur Gilles Coudert besluit ontwerpers en kunstenaars als Ito Morabito en Daniel Bure

Regisseur Gilles Coudert groeide op in de nabijheid van een nieuwbouwwijk ontworpen door architect Le Corbusier. Hij speelt als jongetje vaak op de atletiekbaan met indrukwekkende betonnen tribune en loopt geregeld langs de gevel van het cultuurhuis met veelkleurige verticale ramen. Jaren later realiseert hij zich dat het werk van Le Corbusier een onuitwisbare indruk op hem gemaakt heeft. In een poging om diens werk beter te leren begrijpen, maar ook als hommage aan de grote architect, besluit hij hedendaagse ontwerpers en kunstenaars als Ito Morabito en Daniel Buren te interviewen over wat zij van Le Corbusier vinden.



Close Up
Close Up: Bestsellerauteur Patricia Highsmith is de schrijfster van 'Carol', het 'eerste lesbische l

Bestsellerauteur Patricia Highsmith is de schrijfster van Carol, het eerste lesbische liefdesverhaal ooit met een happy ending. Ze publiceerde het boek in 1952 anoniem, omdat het onderwerp destijds zo gevoelig lag. Vervolgens brak ze internationaal door met haar romans over het gewetenloze personage Tom Ripley, een psychopaat en een seriemoordenaar. Deze documentaire werpt nieuw licht op het werk en (liefdes)leven van Highsmith, met interviews met vrienden, familie en geliefden en prachtig filmarchief.



Close Up
Close Up: De Amerikaans-Poolse Ursula von Rydingsvard is wereldwijd een van de weinige vrouwelijke b

De Amerikaans-Poolse Ursula von Rydingsvard is wereldwijd een van de weinige vrouwelijke beeldhouwsters die op monumentale schaal werkt. Haar grote houten sculpturen laten zien wat een enorme wilskracht en vechtlust ze heeft. Precies die eigenschappen had Ursula ook nodig om te overleven als oorlogskind.



Close Up
Close Up: Grace Kelly (1929-1982) werd beschouwd als een van de mooiste actrices van haar tijd.

Grace Kelly (1929-1982) werd beschouwd als een van de mooiste actrices van haar tijd. Haar huwelijk met prins Rainier van Monaco in 1952 maakte haar tot een tijdloos icoon. Een documentaire gemaakt op basis van filmmateriaal dat door Grace Kelly en prins Rainier zélf gedraaid is, toont nu voor het eerst een beeld van de echte Grace Kelly, omringd door haar kinderen, vrienden en familie. In hedendaagse interviews halen deze naasten dierbare herinneringen op aan hun geliefde Grace, die in 1982 op slechts 52-jarige leeftijd overleed.



Close Up
Close Up: Afl. 64

Carlijn Kingma (1992) is een bijzonder artistiek talent. Op grote, zeer gedetailleerde tekeningen geeft ze inzicht in systemen die problematisch zijn voor de hedendaagse maatschappij. Zo maakte ze de tekening Het waterwerk van ons geld, die laat zien hoe onze maatschappij een soort toren vormt, waarin het geld zich van boven naar beneden een weg zoekt. Op de bovenste etages, waar de rijken wonen, is het overvloedig aanwezig in grote bassins. Op de onderste verdiepingen, waar de armen in piepkleine flatjes wonen, komt er nauwelijks een druppeltje uit de kraan.



Close Up
Close Up: Documentaire over cabaretier, auteur en liedjesschrijver Hans Dorrestijn.

Een aangeboren gevoeligheid en een ongelukkige jeugd vormden een vruchtbare artistieke voedingsbodem voor cabaretier, auteur en liedjesschrijver Hans Dorrestijn. Maar ze brachten hem ook veel verdriet. Dat hij op zijn 75e nog floreert, heeft hij te danken aan een sterk karakter en een stel trouwe vrienden.



Close Up
Close Up: De Chinese modeontwerpster Guo Pei werd wereldberoemd met de extravagante goudgele jurk di

De Chinese modeontwerpster Guo Pei werd wereldberoemd met de extravagante goudgele jurk die zangeres Rihanna in 2015 droeg op een modegala. Vervolgens kreeg Pei als eerste Chinese ontwerper officieel toestemming om haute couture te maken in Parijs. Pietra Brettkelly volgde Guo Pei in de periode waarin ze Europa en Amerika veroverde. De regisseur schetst een intrigerend beeld van vaak botsende culturen én van Guo Pei's missie om het imago van de Chinese mode-industrie te verbeteren.



Close Up
Close Up: Afl. 61

De beroemde Libanese fotograaf Fouad Elkoury fotografeert sinds de jaren zeventig het leven op straat in zijn vaderland en in het Midden-Oosten. Het werk van Elkoury beweegt zich tussen fotojournalistiek en kunstfotografie en documenteert niet zozeer de oorlogen en rampen die zich in het Midden-Oosten afgespeeld hebben, maar eerder het dagelijks leven dat ondanks alles doorgaat. We zien de fotograaf in zijn appartement in Parijs in gesprek met zijn vrienden en met de regisseur. Zijn indrukwekkende oeuvre komt voorbij.



Close Up
Close Up: De plastic Monobloc terrasstoel is zó populair, dat veel mensen hem niet eens meer bewust

De plastic monobloc-terrasstoel is zó populair, dat veel mensen hem niet eens meer bewust waarnemen. Toch zijn er wereldwijd minstens een miljard van in omloop. De Duitse filmmaker Hauke Wendler gaat op reis om met kritische blik het succes van de stoel te onderzoeken en doet daarbij Afrika, India en Brazilië aan. Ja, de stoel is lelijk, maar heeft hij misschien ook positieve kanten?



Close Up
Close Up: Afl. 59

De Vlaamse kunstenaar James Ensor (1860-1949) wordt nog elk jaar officieel herdacht in zijn geboorteplaats Oostende bij zijn graf in de duinen. Ensor was verliefd op het licht van Oostende, maar kon moeilijk verkroppen dat de Oostendenaars zijn kunst niet begrepen. Hij zag hen ook als deels verantwoordelijk voor de dood van zijn geliefde vader. Experts en hedendaagse kunstenaars reflecteren op het werk van Ensor, terwijl Oostendenaar Sam van Louwyck de kijker meeneemt op een wandeling door de beroemde kustplaats.



Close Up
Close Up: De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Anton van Dalen betrekt in 1972 met zijn gezin een pa

De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Anton van Dalen betrekt in 1972 met zijn gezin een pand in de New Yorkse wijk de East Village. De stad is in die tijd een chaos, met verlaten huizen en uitgebrande auto's op straat. Het doet Anton denken aan zijn jeugd in een door oorlog verscheurd Nederland. Vanaf dat moment vormen migratie en maatschappelijke onrust thema's in het werk van Van Dalen, die vandaag de dag met zijn dochter en kleinkinderen nog altijd in New York City woont.



Close Up
Close Up: De platinablonde actrice Mae West bereikte dankzij haar imago de toppen van de roem in de

De platinablonde actrice Mae West bereikte dankzij haar imago van geestige, sexy en wereldwijze vrouw de toppen van de roem in de jaren 30 van de vorige eeuw. En hoewel ze een comédienne was, klinkt in al Mae Wests rollen haar provocerende kritiek op traditionele man-vrouwverhoudingen door. Het unieke van West was dat ze bij dit alles de teugels van haar carrière stevig in eigen handen hield.



Close Up
Close Up: Het werk van de Catalaanse kunstenaar Joan Miro bestaat uit kleurrijke, speels aandoende a

Het werk van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró bestaat uit kleurrijke, speels aandoende abstracte schilderijen en sculpturen. Minder bekend is dat Miró in karakter en werk sterke tegendraadse, zelfs revolutionaire trekken vertoonde. En verrassend genoeg leken deze karaktertrekken met het vorderen van de jaren eerder sterker dan zwakker te worden. Kleinzoon Joan Punyet, die de nalatenschap van zijn grootvader beheert, werpt een nieuw licht op Miró, een man die onvermoeibaar naar artistieke vrijheid streefde.



Close Up
Close Up: Ze is niet alleen een theater icoon, maar ook een film- en televisiester. Helen Mirren maa

Ze is niet alleen een theatericoon, maar ook een film- en televisiester. De Engelse Helen Mirren maakt met haar briljante carrière sinds de jaren zestig indruk op de wereld. Ze speelt vaak machtige en sterke vrouwen, zoals in de film The Queen (2006) en in de miniserie Catherine the Great (2019). Dankzij de rollen die ze kiest, maar ook door haar houding achter de schermen, geldt Mirren als een strijdster voor de vrouwenemancipatie.



Close Up
Close Up: Afl. 54

Kate Winslet bereikte ongekende internationale roem op de leeftijd van 22 jaar dankzij haar rol in de film Titanic. Maar na dit commerciële succes slaat de Britse actrice vastberaden een nieuwe artistieke weg in, op zoek naar films waarin ze complexe, échte vrouwen kan spelen. Ze werkte samen met gerenommeerde regisseurs en is tegenwoordig ook succesvol met haar rol als de taaie rechercheur Marianne Sheehan in de serie Mare of Easttown. De documentaire vertelt Winslets verhaal aan de hand van interviews met de actrice op archiefmateriaal en clips uit haar films.



Close Up
Close Up: Architecten Alvar en Aino Aalto gelden als dé 20ste-eeuwse uitvinders van een organische,

De Finse architecten Alvar en Aino Aalto gelden als dé 20e-eeuwse uitvinders van een organische, op de menselijke maat afgestemde architectuur. Ook hun design, waaronder de beroemde golvende bloemenvaas, komt voort uit hun liefde voor organische vormen. Het duo werkte intensief samen tot de vroegtijdige dood van Aino in 1949.



Close Up
Close Up: De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero maakte naam met kleurrijke schilderijen waarop

De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero maakte naam met kleurrijke schilderijen waarop volumineuze figuren de hoofdrol spelen. De kunstenaar blikt samen met zijn volwassen kinderen terug op zijn dagen als arme, beginnende kunstenaar in New York en op de succesvolle internationale carrière die daarop volgde. De kroon op werk van de kunstenaar was in 2000 de stichting van het Botero Museum in de hoofdstad van Colombia.



Close Up
Close Up: Wibi Soerjadi geldt al ruim twintig jaar als een virtuoos concertpianist.

Wibi Soerjadi geldt al ruim twintig jaar als een virtuoos concertpianist, maar ook kleeft aan hem het imago van excentrieke bekende Nederlander. In werkelijkheid is Wibi een pianist en componist, op zoek naar muzikale vernieuwing en tegelijkertijd een zoon die worstelt met het afscheid van zijn vader die langzaam in vergetelheid wegglijdt.



Close Up
Close Up: Afl. 49

De Finse dirigent Klaus Mäkelä is per 2027 de beoogde nieuwe chef-dirigent van het Koninklijke Concertgebouworkest. Regisseur Bruno Monsaingeon schetst een portret van de jonge dirigent. Mäkelä (1996) is te zien als opgroeiend kind en tiener tijdens lessen waarin hij een groep musici dirigeert onder de hoede van de legendarische Finse pedagoog Jorma Panula. De beelden vormen een mooie parallel met de hedendaagse beelden van Mäkelä aan het werk tijdens repetities en uitvoeringen in Oslo, Parijs en Amsterdam. In interviews in intieme setting vertelt Mäkelä over zijn visie op het dirigentschap en over zijn favoriete muziek.



Close Up
Close Up: De kleurrijke schilderijen van de Chinees-Franse schilder Chu Teh-Chun doen met hun kracht

De lumineuze, kleurrijke schilderijen van de Chinees-Franse schilder Chu Teh-Chun (1920-2014) doen met hun krachtige penseelstreken denken aan kalligrafie. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij traditionele Chinese technieken verbindt met westerse abstracte kunst. Experts en familieleden blikken terug op leven en werk van een pionier in de schilderkunst.



Close Up
Close Up: Afl. 47

De Nederlandse street artist JDL (artiestennaam van Judith de Leeuw, 1995) is wereldwijd beroemd en veelgevraagd. Haar muurschilderingen die tot 70 m hoog zijn, maakt zij op een hoogwerker. Regisseur Deborah Faraone Menella volgt Judith de Leeuw bij het maken van een monumentale muurschildering op een flatgebouw in een achterstandswijk in Zuid-Italië. JDL werd bij het maken van de schildering geïnspireerd door het recente overlijden van haar vader. Het thema roept niet alleen sterke gevoelens bij Judith zelf op, maar ook bij wijkbewoners, van wie velen familieleden verloren aan kanker, een gevolg van de vervuilende industrie in het gebied.



Close Up
Close Up: Regisseur Lisa Boerstra volgde Kensmil de afgelopen jaren, terwijl haar carrière een hoge

Kunstenares Natasja Kensmil won in november 2021 een van de grootste kunstprijzen van Nederland: de Johannes Vermeerprijs. Belangrijk thema in het werk van Kensmil zijn de duistere kanten van het Nederlandse koloniale verleden. De kunstenares gelooft niet in wegkijken. Regisseur Lisa Boerstra volgde Kensmil de afgelopen jaren, terwijl haar carrière een hoge vlucht neemt.



Close Up
Close Up: Afl. 45

Architect Herman Hertzberger is op 90-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, Centraal Beheer in Apeldoorn uit 1972, was de afgelopen jaren in handen van een projectontwikkelaar. Het moest van verlaten kantoorgebouw transformeren tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen. Dat betekent een belangrijke proef op de som voor Hertzberger, want hij ontwierp het gebouw in de jaren 70 al met het idee dat het qua functie flexibel moest zijn. Het moeizame proces laat zien hoe de huidige ultracommerciële tijdgeest, waarbij iedere vierkante meter winstgevend moet zijn, botst met Hertzbergers sociale idealen uit de jaren 70.



Close Up
Close Up: Andrew Wyeth is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de VS.

Andrew Wyeth (1917-2009) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van de Verenigde Staten. Wyeth portretteerde de lokale bevolking op het platteland van Pennsylvania en Maine. Zijn fascinatie ging uit naar de karakters van de boeren en de manier waarop ze hun dagelijks leven leidden, tegen het decor van een prachtige maar onherbergzame natuur.



Close Up
Close Up: Afl. 43

Kunstenaar Jamie Wyeth is de zoon van een van Amerika's meest gewaardeerde kunstenaars Andrew Wyeth. Als telg uit een kunstenaarsfamilie moet Jamie (1946) er in de jaren zestig voor vechten om zich te onderscheiden van zijn beroemde vader en een eigen stijl en reputatie te vestigen. Hij portretteerde onder anderen J.F. Kennedy, Arnold Schwarzenegger, Rudolf Noerejev en Andy Warhol. De documentaire toont de excentrieke Wyeth aan het werk in zijn atelier, gelegen in het prachtige landschap aan de kust van het noordoosten van de VS.



Close Up
Close Up: De Zwitsers-Franse fotografe Sabine Weiss bouwde in het tijdsbestek van bijna een eeuw een

De Zwitsers-Franse fotografe Sabine Weiss bouwde in het tijdsbestek van bijna een eeuw een monumentaal en divers oeuvre op. Weiss fotografeerde - net als collega's Robert Doisneau en Henri Cartier-Bresson - gewone mensen in hun alledaagse bestaan. Het beeld van een veranderende maatschappij dat zij zo schetste, maakte Sabine Weiss (1924-2021) tot een unieke getuige van de 20e eeuw.



Close Up
Close Up: Deze documentaire is een film in operastijl, over de veerkracht en vindingrijkheid van de

Wat kun je doen als een wereldwijde COVID-19-pandemie de planning en première van Le Nozze di Figaro - een uitverkochte, internationale opera - doorkruist? Deze documentaire is een film in operastijl over de veerkracht en vindingrijkheid van de jonge hoofdrolspelers van De Nationale Opera. Hoe maken ze de enorme inspanningen rondom de productie van Le Nozze de Figaro de moeite waard, als er geen livepubliek is om ervan te genieten?



Close Up
Close Up: Afl. 40

In 2024 viert het iconische Rietveld Schröderhuis in Utrecht zijn 100-jarig bestaan. Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde het huis in nauwe samenwerking met zijn heimelijke geliefde en creatief partner Truus Schröder. Rietveld zelf bouwde zijn huizen niet voor de eeuwigheid; een levenscyclus van 50 jaar vond hij voldoende. Maar daar denken de huidige eigenaren van door Rietveld ontworpen huizen anders over. Zij halen alles uit de kast om hun Rietveldhuizen te renoveren en te conserveren.



Close Up
Close Up: De architect Bjarke Ingels is nog geen veertig als hij met zijn studio BIG zijn meest pres

De Deense architect Bjarke Ingels is nog geen veertig als hij met zijn studio Bjarke Ingels Group (BIG) zijn meest prestigieuze opdracht tot dan toe in de wacht sleept: de bouw van een appartementencomplex aan de oevers van van de Hudsonrivier in NYC. Regisseur Kaspar Astrup Schröder volgde de dynamische architect maar liefst zeven jaar in de aanloop naar het succes. Een periode waarin Ingels tevens worstelt met serieuze gezondheidsproblemen én waarin hij de vrouw van zijn leven ontmoet.



Close Up
Close Up: Kunstenaar Ossip bewerkt foto's van anonieme personen - vaak uit een ver verleden - tot ob

Kunstenaar Ossip bewerkt foto's van anonieme personen, vaak uit een ver verleden, tot objecten en installaties. Het resultaat is licht verontrustend en raadselachtig. Wie is deze man, die zichzelf niet graag kunstenaar noemt? Regisseur Anduo Lucia doet een poging het mysterie te ontrafelen en stuit op een verhaal over verloren vaders en zonen en de prijs van een leven voor de kunst.



Close Up
Close Up: Lita Cabellut beleeft een keerpunt in haar leven wanneer ze voor het eerst kennis maakt me

Kunstenares Lita Cabellut (1961) beleeft als meisje een keerpunt in haar leven wanneer ze in het Prado Museum in Madrid voor het eerst kennis maakt met de schilderkunst. Inmiddels woont en werkt Cabellut al vele jaren in Den Haag, waar ze haar meer dan levensgrote portretten maakt in een speciale frescotechniek. Voor haar meest recente expositie in India maakte ze portretten van bekende Nederlanders in kleding uit de Gouden Eeuw. Haar reis naar India betekent voor haar een hernieuwde confrontatie met de armoede die ze uit haar eigen jeugd kent.



Close Up
Close Up: De Schotse acteur Sean Connery maakte een verpletterende indruk toen hij voor het eerst de

De Schotse acteur Sean Connery maakte een verpletterende indruk toen hij in 1963 voor het eerst de rol van geheim agent James Bond speelde in Dr. No. Het wereldwijde succes vormt paradoxaal genoeg het begin van Connery's zoektocht naar rollen in andere films met meer diepgang. Pas in de loop van de jaren 80 vindt hij echt zijn draai in rollen waarin hij de charismatische, oudere mentor van jonge acteurs vertolkt.



Close Up
Close Up: Afl. 34

Kunst is altijd een reis en Alexander Calder is de gids bij een ontdekkingsreis om het proces van het maken van kunst te onderzoeken. De drie hedendaagse kunstenaars Rosa Barba, Žilvinas Kempinas en Ernesto Neto traden in de voetsporen van Calder in zijn atelier op het platteland van Frankrijk. Allemaal delen ze een voorliefde voor landschappen en grote steden. Regisseur Marjoleine Boonstra ontrafelt in een poëtisch en beeldend essay hoe elementen als zwaartekracht, ruimte, tijd, geluid en het gebruik van eenvoudige materialen versmelten tot kunstwerken die mensen met elkaar willen verbinden.



Close Up
Close Up: In september 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière b

In september 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen, gaapt plotseling de leegte. Regisseur Simone de Vries filmde Igone in het eerste moeilijke jaar nadat ze gestopt is. Terwijl De Jongh terugblikt op haar lange loopbaan en zoekt naar nieuwe artistieke wegen, komt ook een grotere vraag aan de orde: want waarom danst Igone eigenlijk?



Close Up
Close Up: Afl. 32

De Amerikaanse kunstenares Mary Cassatt (1844-1926) was een artistiek zielsverwant en een goede vriendin van de impressionistische kunstenaar Edgar Degas. In een tijd dat vrouwen vooral geportretteerd werden om hun schoonheid en in een passieve rol, brak Cassatt radicaal met die traditie. In haar impressionistische stijl verbeeldde ze de vrouwen in haar omgeving als intelligente, actieve en betrokken mensen. Te zien zijn Cassatts prints, pasteltekeningen en schilderijen. Aan het woord komen Amerikaanse curatoren van musea en experts.



Close Up
Close Up: Het oeuvre van de Israëlische architect Dani Karavan bestaat voor een belangrijk deel uit

Het oeuvre van de Israëlische architect Dani Karavan (1930-2021) bestaat voor een belangrijk deel uit monumenten voor de slachtoffers van de Shoah. Regisseur Barak Heymann volgde de gedreven, kritische kunstenaar in de laatste jaren van zijn leven bij een tour langs zijn werken in Duitsland, Frankrijk en Israël. De monumenten zijn groots van opzet en vragen veel onderhoud, iets wat ook op lijkt te gaan voor Dani Karavan zelf.



Close Up
Close Up: Ontwerper en architect Charlotte Perriand is een van de grote scheppende genieën van de 20

Ontwerper en architect Charlotte Perriand is een van de grote scheppende genieën van de 20e eeuw. Haar meubelontwerpen gelden als iconen van het contemporaine design. Perriand leidde een bewogen leven, waarin ze onder meer strijd voerde met haar werkgever Le Corbusier, die met de eer voor veel van haar ontwerpen ging strijken.



Close Up
Close Up: De documentaire 'Being Ad Visser' zoomt in op een onderbelichte kant van Visser.

Ad Visser is voor veel generaties bekend als de excentrieke Mr. Toppop. Deze documentaire zoomt in op een onderbelichte kant van Visser. Hij blijkt een vindingrijke kunstenaar die, voortgedreven door nieuwsgierigheid en onstuitbare creativiteit, al zijn hele leven muziek schrijft en songs componeert.



Close Up
Close Up: Afl. 26

De Amerikaanse choreograaf en performer Loïe Fuller veroverde aan het begin van de 20e eeuw de hele wereld met haar revolutionaire optredens. Dansers in rondcirkelende zijden gewaden en een baanbrekend gebruik van gekleurd licht speelden een hoofdrol in haar choreografieën. De documentaire verbindt heden en verleden door te laten zien hoe hedendaags choreografe Jody Sperling en haar dansgezelschap het werk van Fuller interpreteren. Tevens kijkt de film naar Fullers invloed op hedendaagse artiesten als Red Hot Chili Peppers, Taylor Swift, Shakira en William Kentridge.



Close Up
Close Up: De Britse fotograaf Perry Ogden werd groot in de jaren 90 met zijn fotoreportages over Ier

De Britse fotograaf Perry Ogden werd groot in de jaren 90 met zijn fotoreportages over Ierse kinderen van woonwagenbewoners en hun paarden, de zogenaamde 'pony kids'. Zijn iconische foto's leidden tot unieke fotoreportages voor toonaangevende cultuur-, mode- en muziektijdschriften als The Face.



Close Up
Close Up: Jodie Foster geldt als een uniek fenomeen in Hollywood.

Jodie Foster geldt als een uniek fenomeen in Hollywood. Ze schopte het van 6-jarig televisiesterretje tot een van Hollywoods meest succesvolle filmactrices en vervolgens tot filmproducent en regisseur. In films als The Accused, Silence of the Lambs en Panic Room maakte ze een onuitwisbare indruk dankzij haar krachtige en toch breekbare uitstraling. Wie Foster's carrière overziet, kan niet anders dan concluderen dat ze een strijder is, zowel op het witte doek als daarbuiten.



Close Up
Close Up: Regisseur Thomas Piper volgt Oudolf bij zijn werk in Engeland, en bezoekt met hem tuinen d

Tuinarchitect Oudolf vergelijkt de manier waarop hij bloemen en planten een plek geeft in een tuin, met de wijze waarop een regisseur acteurs in de schijnwerpers zet op een podium. Bijzonder is dat Oudolf evenveel schoonheid ziet in een verwelkende herfsttuin als in een zomertuin in volle bloei. Regisseur Thomas Piper volgt Oudolf bij zijn werk in Engeland en bezoekt met hem tuinen die hij ontwierp in Chicago en New York, maar ook Oudolfs eigen landgoed in Hummelo, Gelderland.



Close Up
Close Up: Hoe is het om als klassiek getrainde, Japanse concertpianiste terecht te komen in het vrij

Hoe is het om als klassiek getrainde, Japanse concertpianiste terecht te komen in het vrije, tolerante Denemarken? Als twintiger verhuist Eriko Makimura naar Kopenhagen en opeens kijkt ze met een andere blik naar haar strenge Japanse opvoeding en het huwelijk waarin ze mishandeld werd. In Kopenhagen ontdekt ze haar creatieve en excentrieke kant en ontwikkelt ze zich tot een veelzijdige kunstenares.



Close Up
Close Up: Michelle Elie, Casey Spooner en Violet Chachki zijn drie van de belangrijkste influencers

Michelle Elie, Casey Spooner en Violet Chachki zijn drie van de belangrijkste influencers van de internationale modewereld. De kleurrijke en glamoureuze verschijningen zitten front row bij de top-modeshows en hebben talloze volgers op Instagram. De manier waarop ze zich presenteren, mag oprecht performance art genoemd worden. Maar achter de schermen blijkt het moeilijk rondkomen van het vak.



Close Up
Close Up: Afl. 21

De slagwerkers en de paukenisten van het Concertgebouworkest vormen een microkosmos binnen het grotere orkest. De groep bestaat uit vijf musici, waarvan er bijna nooit een vertrekt, maar dat verandert wanneer paukenist Niek met pensioen gaat. Nu moeten de mannen op zoek naar een nieuwe paukenist die artistiek en qua temperament bij de andere musici past. De ontwikkelingen vormen een aanleiding om terug te kijken op het rijke verleden van de groep binnen het Koninklijk Concertgebouworkest.



Close Up
Close Up: Georgia O'Keeffe was een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de Verenigde Sta

Georgia O'Keeffe was een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de Verenigde Staten toen ze in de jaren 40 besloot om naar New Mexico te verhuizen. Het betekende een revolutie voor de kunst die O'Keeffe maakte. Het oogverblindende woestijnlandschap en de door bergen omringde, afgelegen ranch waar ze woonde, inspireerden haar tot nieuwe technieken en een nieuw kleurenpalet.



Close Up
Close Up: Afl. 19

Mia Farrow is een unieke actrice, zowel op het toneel als in de film- en televisiewereld. Al vroeg speelde ze in cultfilms met gerenommeerde regisseurs als Roman Polanski en Robert Altman. In de vroege jaren 90 beleefde Farrow een absoluut dieptepunt toen haar liefdesrelatie met regisseur Woody Allen op dramatische wijze op de klippen liep, waarmee ook een einde kwam aan hun vruchtbare artistieke werkrelatie. Een blijvende bron van zingeving bleek voor Farrow gelukkig haar maatschappelijk activisme, een bezigheid waar zij steeds meer voldoening uit haalde.



Close Up
Close Up: De van oorsprong Tunesische modeontwerper Azzedine Alaïa (1935-2017) volgde als jongeman e

De van oorsprong Tunesische modeontwerper Azzedine Alaïa (1935-2017) volgde als jongeman een opleiding tot beeldhouwer. Zijn oog voor sculpturale vormen komt tot uitdrukking in de sexy en gestroomlijnde mode die hij ontwierp voor vrouwen. Het maakte hem tot de lieveling van de internationale modewereld, maar zelf was Alaïa ook tevreden met een eenvoudig leven en 'lunches van tomaten en olijfolie'.



Close Up
Close Up: Afl. 17

De Franse regisseur Agnès Varda geldt als een baanbrekende filmmaker en als een pionier van de naoorlogse Franse nouvelle vague. Ze richtte haar eigen Parijse filmproductiehuis op en maakte met films als Cléo de 5 à 7 en documentaires als Les Glaneurs et la Glaneuse en Visages Villages originele en vernieuwende films met een scherpe en geestige blik op de tijdgeest. Hoewel ze zichzelf vaak portretteerde en in haar eigen films speelde, biedt deze documentaire een nieuwe kijk op Varda dankzij interviews en nooit eerder vertoond archiefmateriaal.



Close Up
Close Up: Fotograaf Jay Maisel besloot enkele jaren geleden tot de verkoop van zijn monumentale pand

Fotograaf Jay Maisel besloot enkele jaren geleden tot de verkoop van zijn monumentale pand in New York City. Het gebouw - met een vloeroppervlak van bijna 11.000 m2 - herbergde zijn gigantische kunstverzameling. De collectie bestaat uit talloze objecten die Maisel maakte van gevonden voorwerpen. Goede vriend en filmmaker Stephen Wilkes volgde Maisel maandenlang bij het ontruimen van het pand. En passant vertelt hij over het opmerkelijke leven van de fotograaf.



Close Up
Close Up: Afl. 15

Actrice Romy Schneider is al wereldberoemd wanneer zij in 1959 naar Frankrijk verhuist voor haar grote liefde, de onbekende Franse acteur Alain Delon. In Frankrijk draaien de rollen zich om. Schneider moet professioneel helemaal opnieuw beginnen, terwijl Delon in korte tijd uitgroeit tot een ster. Hun stormachtige liefdesrelatie transformeert uiteindelijk tot een levenslange vriendschap én een creatief partnerschap.



Close Up
Close Up: De abstracte werken van de Amerikaanse kunstenares Joan Mitchell (1925-1992) doen denken a

De abstracte werken van de Amerikaanse kunstenares Joan Mitchell (1925-1992) doen met hun gracieuze patronen en pastelkleurige tinten denken aan het werk van Claude Monet. Dat is geen toeval want de kunstenares verhuisde op 35-jarige leeftijd naar Frankrijk om neer te strijken in de omgeving van Giverny, het landgoed waar Monet werkte.



Close Up
Close Up: Afl. 13

Cuba koos er eind jaren 50 voor om een marxistisch-leninistische staat te worden en dat had een bijzondere weerslag op alles wat met film te maken had. Plotseling draaiden films uit de hele wereld in de Cubaanse bioscopen, in plaats van alleen maar Amerikaanse blockbusters. En Cubaanse grafische ontwerpers veranderden filmposters van commerciële publiekstrekkers in creatieve grafische kunstwerken. In het Cuba van vandaag vertelt een groep hedendaagse Cubaanse stripkunstenaars het verhaal van deze artistieke revolutie in een met veel liefde getekend stripboek.



Close Up
Close Up: Yan Pei-Ming staat bekend om zijn doeken op gigantisch formaat.

Yan Pei-Ming staat bekend om zijn doeken op gigantisch formaat. De oorspronkelijk uit Shanghai afkomstige kunstenaar schildert bekende figuren uit de wereldgeschiedenis als Mona Lisa, Mao Zedong en Bruce Lee. Hij werkt consequent in zwart-wit en alle grijstinten daartussen. We volgen Yan Pei-Ming in zijn atelier bij het maken van een serie schilderijen geïnspireerd door kunstenaar Gustave Courbet in 2019.



Close Up
Close Up: Acteur Michael Douglas vertelt uitgebreid over zijn leven en werk, bezien vanuit de comple

Acteur Michael Douglas vertelt voor de camera uitgebreid over zijn leven en werk, bezien vanuit de complexe relatie die hij had met zijn vader, Hollywoodgigant Kirk Douglas. Uiteindelijk bewees Douglas - de ster van films als Wall street, Fatal Attraction en Basic Instinct - dat hij op zijn eigen manier net zo succesvol was als zijn vader.



Close Up
Close Up: Fotograaf Abbas Attar fotografeerde 50 jaar lang mensen over de hele wereld, vaak in extre

Fotograaf Abbas Attar, kortweg Abbas genoemd, fotografeerde 50 jaar lang mensen over de hele wereld, vaak in extreme omstandigheden zoals tijdens oorlogen, revoluties en levend onder fanatieke religieuze regimes. Tijdens de laatste maanden van zijn leven reflecteert Abbas in intieme setting op zijn belangrijkste werk, foto's die hij uitkoos op thema's als geweld, spiritualiteit, schoonheid en verdriet.



Close Up
Close Up: Afl. 9

De Finse dirigent Klaus Mäkelä is per 2027 de beoogde nieuwe chef-dirigent van het Koninklijke Concertgebouworkest. Regisseur Bruno Monsaingeon schetst een portret van de jonge dirigent. Mäkelä (1996) is te zien als opgroeiend kind en tiener, tijdens lessen waarin hij een groep musici dirigeert onder de hoede van de legendarische Finse pedagoog Jorma Panula. De beelden vormen een mooie parallel voor de hedendaagse beelden van Mäkelä aan het werk tijdens repetities en uitvoeringen in Oslo, Parijs en Amsterdam. In interviews in intieme setting vertelt Mäkelä over zijn visie op het dirigentschap en over zijn favoriete muziek.



Close Up
Close Up: Documentaire biedt een nieuw perspectief op leven en werk van schilder Edward Hopper, een

Een nieuw perspectief op leven en werk van schilder Edward Hopper, een van Amerika's meest geliefde kunstenaars. De film kijkt naar de relatie met zijn vrouw Jo, die haar eigen kunstenaarscarrière opgaf om hem te steunen. Ook onderzoekt de regisseur de manier waarop Hoppers werk de snel veranderende Amerikaanse maatschappij van de jaren 20, 30 en 40 weerspiegelt.



Close Up
Close Up: Fotografe Suzanne Heintz realiseert zich al vroeg dat van vrouwen nog altijd verwacht word

Fotografe Suzanne Heintz realiseert zich al vroeg dat van vrouwen nog altijd verwacht wordt dat ze voor huisje-boompje-beestje kiezen. Om mensen aan het denken te zetten over dit benauwende verwachtingspatroon, begint zij zichzelf op mooie locaties te fotograferen met aan haar zijde de perfecte echtgenoot en het perfecte dochtertje. Maar wie beter kijkt, ziet dat zowel de man als het kind etalagepoppen zijn.



Close Up
Close Up: Afl. 6

Architect Herman Hertzberger is op 90-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, 'Centraal Beheer' in Apeldoorn uit 1972, was de afgelopen jaren in handen van een projectontwikkelaar. Het moest van verlaten kantoorgebouw transformeren tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen. Dat betekent een belangrijke proef op som voor Hertzberger, want hij ontwierp het gebouw in de jaren 70 al met het idee dat het qua functie flexibel moest zijn. Het moeizame proces laat zien hoe de huidige ultracommerciële tijdgeest, waarbij iedere vierkante meter winstgevend moet zijn, botst met Hertzbergers sociale idealen uit de jaren 70.



Close Up
Close Up: Al veertig jaar lang weet modeontwerper Yohji Yamamoto aan de top van de modewereld te bli

De Japanse modeontwerper Yohji Yamamoto schokte de modewereld in de vroege jaren 80 met compleet in zwart uitgevoerde mode die een wijd, gedrapeerd silhouet liet zien. Veertig jaar later is de oude meester succesvoller dan ooit. Jongeren vinden zijn looks een verfrissend alternatief voor de uniforme mode van vandaag en laten zich er graag in zien op Instagram.



Close Up
Close Up: De borduurwerken van textiel kunstenaar Britta Marakatt-Labba vertellen het verhaal van he

De indrukwekkende borduurwerken van textiel kunstenaar Britta Marakatt-Labba vertellen het verhaal van het Noord-Europese nomadische Sami-volk. De Sami volgden traditioneel de rendierkudden in hun jaarlijkse voedseltrek, terwijl ze tegelijkertijd moesten vechten voor hun onafhankelijkheid. Regisseur Thomas Jackson volgt Marakatt-Labba in een schitterend decor van uitgestrekte noordelijke landschappen.



Close Up
Close Up: Afl. 3

De Nederlandse street artist JDL (artiestennaam van Judith de Leeuw, 1995) is wereldwijd beroemd en veelgevraagd. Haar muurschilderingen die tot 70 m hoog zijn, maakt zij op een hoogwerker. Regisseur Deborah Faraone Menella volgt Judith de Leeuw bij het maken van een monumentale muurschildering op een flatgebouw in een achterstandswijk in Zuid-Italië. JDL werd bij het maken van de schildering geïnspireerd door het recente overlijden van haar vader. Het thema roept niet alleen sterke gevoelens bij Judith zelf op, maar ook bij wijkbewoners, van wie velen familieleden verloren aan kanker, een gevolg van de vervuilende industrie in het gebied.



Close Up
Close Up: Wanneer fotograaf Koos Breukel een ernstig auto-ongeluk overleeft, ontstaat bij hem de die

Wanneer fotograaf Koos Breukel in 1992 een ernstig auto-ongeluk overleeft, ontstaat bij hem de diepe wens om meer persoonlijk werk te gaan maken. Hij fotografeert de overlevenden van de Faro-vliegramp en richt zich steeds meer op het maken van eerlijke, zelfs rauwe portretten van mensen. Regisseur Lex Reitsma toont de fotograaf aan het werk in zijn studio, wanneer hij de stilte opzoekt op zijn eilandje bij Vinkeveen, en bij het inrichten van een expositie met foto's van zijn zoon.



Close Up
Close Up: De platinablonde actrice Kim Novak startte in de jaren '50 haar Hollywood carrière bij fil

De platinablonde actrice Kim Novak startte in de jaren 50 haar Hollywoodcarrière bij filmstudio Columbia. De hoop was dat ze zou concurreren met superster Marilyn Monroe van MGM maar al snel bleek dat Novak zich niet zomaar in elke vorm liet kneden. Novak hield jarenlang stevig het heft van haar loopbaan in eigen hand, totdat ze op haar 33e Hollywood abrupt de rug toekeerde om kunstenaar te worden.